H

overr

Str. 1 Decembrie 17

BBiertan > Intalnirea Sasilor 2002

Biertan@home.ro

   

 

Sambata 21 Septembrie a.c., peste 500 de suflete au invadat Biertanul, sasi din tara sau de peste hotare, oficialitati locale, nationale sau din Germania dar si foarte multi turisti pentru a participa la a XII-a intalnire a sasilor.Aceasta editie a intalnirii s-a desfasurat sub motto-ul "maini harnice", referitor la "femeile care, cu migala si cu deosebita pricepere, fac aceste lucruri, ne tin pe noi ceilalti in viata, ne gatesc, pentru care noi dorim sa le cinstim si carora le este dedicata aceasta intalnire" a declarat pentru ziarul Tribuna ing. Daniel Thelmann, vicepresedintele FDG Transilvania.Episcopul Bisericii Evanghelice dr. Christoph Klein, a tinut sa puncteze nr. 6 voalul acestui generos generic "rolul femeilor in societate, rolul lor in comunitatea saseasca, dar si virtutile harniciei pe care noi le-am descoperit in produsele realizate de cercurile de lucru manual, expuse de sasoaicele din Brasov, Sibiu, Medias, Orastie, Bistrita-Nasaud Reghin si Cisnadie.
In timp ce reprezentantul Bisericii Evanghelice a pus accentul pe moralitate, credinta, intelegere, pe unitate si continuitate, celelalte personalitati au abordat evenimentul de la Biertan mai direct si punctual.
Daca presedintele Fundatiei Regionale Transilvania a sasilor a tinut sa se refere la activitatea sociala din comunitate, deputatul Wolfgang Wittstock a tinut sa aminteasca menirea FDGR-ului, protocolul semnat cu PSD, datele recentului recensamant privind numarul sasilor si al germanilor din Romania.
Dupa mesajul ministrului Culturii Razvan Theodorescu, interesante au mai fost interventiile pertinente ale presedintelui FDGR - Klaus Johannis, punctele de vedere prezentate de presedintii sasilor din Austria, Germania, reprezentantului sasilor din Bavaria Hermann Grimm. Ultimii trei au tinut sa faca cunoscuta activitatea asociatiei, parteneriatele si donatiile facute pana in prezent. Cu interes a fost ascultat si mesajul Excelentei Sale Armin Hiller, ambasadorul RFG in Romania, care a amintit rolul comunitatilor germane, al sasilor in pastrarea traditiei si culturii germane, rolul pe care il au ei in contextul eforturilor facute de Romania in dificilul proces de aderare si integrare in standardele structurilor statelor europene.